Wikipedia în limba română, 50 000 de articole

ro.wiki wikipediaromana at yahoo.it
Fri Jan 5 15:47:58 UTC 2007


Wikipedia în limba română, 50 000 de articole
  
 5 ianuarie, 2007 (Internet): Wikipedia ( http://ro.wikipedia.org/ ), o enciclopedie liberă multilingvă creată de voluntari, a anunţat astăzi că proiectul a ajuns la 50 000 de articole în lucru în limba română, o creştere spectaculoasă faţă de doar 250 articole în luna octombrie 2003.
  
 Primele contribuţii masive au început în iulie 2003, fără publicitate şi în condiţiile accesului limitat la internet din România şi Republica Moldova, unde locuiesc majoritatea vorbitorilor de limbă română. Curând s-a realizat o bază de lucru, interfaţa şi paginile de ajutor au fost traduse, urmând ca tot mai mulţi utilizatori să înceapă să colaboreze la proiect. De la lansarea Wikipediei în limba română 25 436 de utilizatori au luat parte la acest proiect prin 759 716 de contribuţii care ne-au adus mai aproape de obiectivul nostru de a dărui cunoştinţe libere întregii lumi. Articolul cu numărul 50 000 în Wikipedia română a fost Peştera Urşilor, şi a fost scris în data de 5 ianuarie 2007 de către Roamata.
  
 Această creştere spectaculoasă a făcut ca Wikipedia să devină cea mai accesată enciclopedie din reţea şi unul dintre cele mai populare situri web vizitate de români (locul 7) şi moldoveni (locul 33) conform sitului de auditare trafic Alexa.com.
  
 Wikipedia şi celelalte proiecte înfrăţite sunt situri publice WikiWikiWeb, situri în care oricine poate modifica aproape orice pagină în orice moment (wiki înseamnă "rapid" în hawaiană). Utilizatorii construiesc articole pe baza editărilor reciproce ale materialului, lucrând împreună chiar şi la materiale cu subiecte delicate, folosind metoda punctului de vedere neutru, iar articolele incorect editate sunt corectate repede de alţi contribuitori. Chiar şi acest comunicat de presă a fost creat folosind un WikiWikiWeb.
  
 Tot conţinutul Wikimedia este acoperit de licenţa GNU Free Documentation License ("Licenţa GNU pentru Documentaţie Liberă" - o traducere neoficială în română a unor voluntari, poate fi găsită chiar pe Wikipedia în limba română, la http://ro.wikipedia.org/wiki/GNU_FDL). Această licenţă asigură dreptul oricui de a folosi conţinutul Wikipedia în orice fel doresc, chiar şi comercial, cu singurele condiţii de a da mai departe acest drept în versiunile pe care le distribuie şi de a credita contribuitorii proiectului, respectiv Wikimedia ca sursă.
  
 Având în vedere modificările făcute în fiecare minut al oricărei zile pe Wikipedia şi celelalte proiecte înfrăţite este imposibil de prevăzut unde vor ajunge acestea peste un an. Mulţumită Licenţei GNU pentru Documentaţie Liberă, un singur lucru este sigur: toate materialele vor rămâne libere şi gratuite.
 
 Fundaţia Wikimedia Wikimedia Foundation, Inc. este o organizaţie internaţională non-profit care încurajează creşterea, dezvoltarea şi distribuirea de conţinutul plurilingv, liber şi gratuit. Fundaţia Wikimedia este operatorul a câtorva proiecte modificate colaborativ de referinţă din lume, inclusiv Wikipedia, unul dintre cele 20 cele mai vizitate situri din reţea. Fundaţia Wikimedia a fost creată în 2003 pentru a gestiona proiectele existente şi are seduit în St. Petersburg, Florida, SUA. Wikimedia are filiale în Regatul Unit, Germania, Franţa, Italia, Olanda, Serbia şi Polonia. Asociaţia Wikimedia România, aflată în procesul de constituire, va fi filiala locală românească a Fundaţiei Wikimedia. Wikimedia România îşi propune să reprezinte toţi wikimedienii din România, nu doar pe cei vorbitori de limbă română.
  
 Operaţiunile Fundaţiei sunt sprijinite financiar prin donaţiile cititorilor şi contribuitorilor la proiectele Wikimedia. Sfârşitul anului 2006 a adus primele donaţii făcute în lei româneşti către Fundaţie, deşi suma donată este mai degrabă de natură simbolică.
 
 Alte informaţii Pentru întrebări şi interviuri, vă rugăm contactaţi info-ro at wikipedia.org, sau:
  
 Bogdan Stăncescu, Wikipedia Press Contact pentru limba română
Telefon: (021) 337 29 16; 0745 103 827
E-mail: bogdan at moongate.ro
  
 Jimmy Wales, Chair, Board of Trustees, Wikimedia Foundation (Dl. Wales vorbeşte numai engleză)
Telefon: +1-310-474-3223
E-mail: jwales at wikia.com
 Pentru alte informaţii vedeţi şi următoarele legături (în limba engleză):
  
  Articolul Wikipedia despre Wikimedia  
  Statistici Wikipedia  
  Acoperirea în presă din trecut a proiectului  
  Câteva articole considerate bine scrise şi bine documentate  
  Câteva răspunsuri la criticile conceputului WikiWiki (în engleză)  
  Locul Wikipedia.org după Alexa în comparaţie cu alte situri (în engleză) 
 
---------------------------------
  Acest comunicat de presă este oferit în domeniul public (vezi domeniu public) şi a fost scris în mod colaborativ pe un WikiWikiWeb [1].

 __________________________________________________
Do You Yahoo!?
Poco spazio e tanto spam? Yahoo! Mail ti protegge dallo spam e ti da tanto spazio gratuito per i tuoi file e i messaggi 
http://mail.yahoo.it 


More information about the Wikiro-l mailing list